Senaste nytt

Göteborgs konstmuseum är Årets museum 2018!

Foto: Hendrik Zeitler

Genom att arbeta nyskapande har Göteborgs konstmuseum skapat ett solitt museum med genomslag och mervärde för sin region. Därför tilldelas museet den prestigefyllda utmärkelsen Årets museum 2018. Bakom utmärkelsen, som i år delas ut för tjugoandra gången, står Sveriges Museer tillsammans med Svenska ICOM (International Council of Museums).

-Vi är oerhört glada och stolta över utmärkelsen som Årets museum! Museet arbetar aktivt med att lyfta fram verk och konstnärer ur andra perspektiv än de förväntade för att både vidga och problematisera den konsthistoriska berättelsen. Det är därför extra roligt att juryn uppmärksammar museets forskningsarbete som en unik inom ramen för en kommunal museiverksamhet, säger Anna Hyltze, tf museichef.

Göteborgs konstmuseum är ett utmärkt exempel på hur museer genom strategiskt, målmedvetet arbete kan lyfta fram sina unika förutsättningar, vidareutvecklas och därmed bli ännu starkare aktörer, säger Mats Persson, generalsekreterare för Sveriges Museer.

I sin motivering lyfter juryn fram hur museets kreativa arbetssätt med sin breda och stora konstsamling samt integrerad forskning i verksamheten är nyskapande på ett inkluderande, tillgängliggörande och möjliggörande sätt. Juryn framhåller också det breda anslaget i programverksamheten och hur ett utökat konstbegrepp lyfter museet in samtiden, något som ger historisk relief till dagens samhällsfrågor.

– Det har varit en riktig ynnest att få ta del av kreativiteten och framåtandan hos de tre finalisterna. Att utse en vinnare var verkligen inte ett lätt jobb, säger juryledamoten Elina Nygård från Svenska ICOM. Göteborgs konstmuseum tog emot utmärkelsen Årets museum 2018 på Malmö Live under invigningen av Museernas vårmöte som i år hålls i Malmö 17-19 april.

Priset, ett vandringspris bestående av en glasskulptur designad av Bertil Vallien och ett diplom, delades ut av Per Olsson Fridh, statssekreterare vid kulturdepartementet.

Juryns motivering i sin helhet:
Genom en stor och bred konstsamling, en kreativ arbetsprocess och en integrerad forskning i verksamheten har Göteborgs konstmuseum arbetat nyskapande på ett inkluderande, tillgängliggörande och möjliggörande vis vilket skapat ett solitt museum med genomslag och mervärde för regionen. Med ett brett anslag i programverksamhet och ett utökat konstbegrepp lyfter museet in samtiden och ger historisk relief till dagens samhällsfrågor.

För mer information:
Mats Persson, generalsekreterare Sveriges Museer, 070-811 60 40,
mats.persson@sverigesmuseer.se

Isabella Nilsson, ordförande i juryn och ledamot av styrelsen för Sveriges Museer, 0708-56 38 68,
isabella.nilsson@kultur.goteborg.se

Elina Nygård, ledamot av styrelsen för Svenska ICOM, 0971-17026,
elina.nygard@ajtte.com

I juryn:
Isabella Nilsson, Ständig sekreterare i Konstakademin, styrelsen för Sveriges Museer
Elina Nygård, enhetschef vid Ájtte, Svenskt Fjäll- och Samemuseum, styrelsen för Svenska ICOM
Gunilla Carlsson (S), vice ordförande i Kulturutskottet
Karin Sidén, chef för Prins Eugens Waldemarsudde (vinnare Årets museum 2017)
Liv Ramskjaer, generalsekreterare Norges museumsförbund

Pressmeddelandet i .pdf
Pressmeddelande-Göteborgs-konstmuseum-Årets-Museum-2018