Senaste nytt

Stockholm en av finalisterna för global museikongress 2025

Pressmeddelande 17 juni 2021

Stockholm är en av kandidaterna till museisektorns stora världskongress 2025, meddelar Svenska ICOM, den svenska sektionen av museiorganisationen International Council of Museums. De övriga två finalisterna som tävlar om värdskapet är Dubai, Förenade Arabemiraten och Kazan, Ryssland.

Under våren 2021 har Svenska ICOM arbetat intensivt med en ansökan att få anordna ICOM:s 27:e Generalkonferens i Stockholm, Sverige. Tema för kongressen är FN:s globala mål för hållbar utveckling och rubriken för kongressen är The museum sector we need for the world we want. Ways to Agenda 2030 and beyond meddelar en glad Medea Ekner, Svenska ICOM:s styrelseordförande. Beslutet om vem som får hålla kongressen fattas under ICOM General Assembly i Paris 2022.

ICOM:s världskongresser samlar omkring 4 000 museiprofessionella världen över vart tredje år runt ett specifikt tema för att främja internationellt samarbete och branschens utveckling. För 2025 ansöker Svenska ICOM om en hybridkongress för 2 000 fysiska besök och minst 3 000 digitala besök. 

”Vi satsar på en hybridkongress under tre dagar, jorden runt, dygnet runt på tre kontinenter och för ett demokratiskt deltagande. Varje museum och deras anställda ska kunna kan delta världen över och påverka den gemensamma framtiden”, säger Medea Ekner, Svenska ICOM:s styrelseordförande.

Kongressens huvudfokus är hållbar framtid och museernas ansats att möta FN:s globala mål och Agenda 2030 i både programmet och kongressens genomförande. Den fysiska platsen utgår ifrån Waterfront Congress Centre i centrala Stockholm.  

”En ökad samverkan mellan museer är en förutsättning för att möta gemensamma globala utmaningar. Vi vill sammanföra museer för att lära av varandra och stödja varandra i arbetet mot en hållbar framtid. Vi vill också stärka Sverige och Norden i ett internationellt sammanhang i dessa frågor”, säger Medea Ekner. 

För att kongressen ska få bästa möjliga förutsättningar vill Svenska ICOM samarbeta med Svenska Unescorådet, Riksförbundet Sveriges Museer, Riksantikvarieämbetet, den regionala alliansen ICOM NORD, Visit Stockholm, aktörer som verkar för Agenda 2030 m.fl. 

ICOM har tidigare organiserat en kongress i Stockholm 1959, under en tid då ICOM fortfarande endast var en europeisk organisation. 

För ytterligare kommentarer kontakta Medea Ekner, Svenska ICOM:s styrelseordförande: chair@icomsweden.se