Senaste nytt

Museum day 2024!

Internationella museidagen 2024 är här!

Årets tema, ”Museer för utbildning och forskning”, syftar till att understryka betydelsen av museer som dynamiska utbildningsinstitutioner som främjar lärande, upptäckt och kulturell förståelse.

Internationella museidagen, som etablerades av ICOM och firas årligen den 18 maj, fungerar som en global plattform för att främja museernas roll i kulturellt utbyte och utveckling. Museer över hela världen kommer att gå samman för att organisera evenemang, utställningar och utbildningsprogram kring temat, och betona museernas ovärderliga bidrag till samhället.

Sedan 2020 stöder Internationella museidagen varje år ett antal mål från FN:s hållbarhetsmål. År 2024 fokuserar vi på:

Mål 4: God utbildning för alla – Säkerställ inkluderande och rättvis utbildning av god kvalitet och främja livslångt lärande för alla.

Mål 9: Hållbar industri, innovationer och infrastruktur – Bygg motståndskraftig infrastruktur, verka för inkluderande och hållbar industrialisering och främja innovation.

ICOM Sverige vill passa på att sprida kunskap om den fantastiska forskningsverksamhet som pågår på våra medlemsmuseer!

 Nedan finns ett axplock av presentationer av forskning från olika svenska museer. Kommentera gärna på ICOM Sveriges Facebook om du har tips på fler bra exempel på filmer och material om forskning på svenska museer!

Silvermuseet i Arjeplog

Statens maritima och transporthistoriska museer

Västergötlands museum