Senaste nytt

Gratulationer till Årets musem 2013

Svenska ICOM och Riksförbundet Sveriges museer har efter ett svettigt juryarbete lyckats utse Årets museum 2013:

Jamtli i Östersund

———————————–

Jamtli Årets museum 2013

Jamtli, länsmuseet i Östersund, har utnämnts till Årets museum 2013. Museet belönas för sin ständiga förnyelse och har genom nyskapande metoder blivit en motor för regionen och en inspirationskälla för museerna i stort. Bakom utmärkelsen, som delas ut för sjuttonde gången, står Riksförbundet Sveriges museer tillsammans med Svenska ICOM (International Council of Museums).

– Jamtli är ett länsmuseum som har både bredd och djup och som söker nya utmaningar. Arbetet med säsongsanpassningar av utbud och innehåll har på ett imponerande sätt lett till att den regionala besöksnäringen stärkts och museet har fått fler besökare, säger Mats Persson, generalsekreterare för Riksförbundet Sveriges museer.

Museet vågar utmana invanda mönster och konventioner genom mer oprövade metoder, finansieringsformer och samarbeten. Det långsiktiga arbetet att utvecklas i nya konstellationer med fokus på regionen ger bredd och förankring åt den publika verksamheten och den samlade kulturarvspedagogiken. Den nya miljön i Jamtli Historieland, Det moderna samhället 1975, bidrog till ett nytt besöksrekord sommaren 2012.

– Jamtli arbetar ambitiöst med nordiska och europeiska samarbeten för att utveckla sin egen verksamhet, regionen och museipraktiken. Internationalisering skapar bra förutsättningar för utveckling och kvalitetsarbete så min förhoppning är att Årets museum-utmärkelsen blir en god anledning för alla oss andra i museisektorn att ta del av deras erfarenheter och hämta inspiration till nya samarbeten, säger Louise Andersson, Svenska ICOM.

Utmärkelsen Årets museum 2013 delades ut under Museernas vårmöte på Nordiska museet i Stockholm. Vid invigningen av vårmötet den 15 maj fick Jamtli ta emot priset, bestående av en glasskulptur designad av Bertil Vallien och ett diplom från kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth. Priset delas i år ut för sjuttonde gången.

Årets jury bestod av följande personer:
* Ing-Marie Munktell, ordförande i juryn och ledamot i styrelsen för Riksförbundet Sveriges museer
* Louise Andersson, Expert Kulturpolitik, SKL, (ICOM)
* Lennart Johansson, professor, VD Kulturparken Småland
* Cecilia Magnusson, ledamot i riksdagens kulturutskott
* Vinnie Nörskov, fil. Dr museichef, Århus
* Johan Pihlgren, kulturentreprenör, Stockholm