Senaste nytt

Var finns Årets museum 2014?

Nu är det dags att skicka in förslag till Årets museum 2014, en utmärkelse som delas ut av Riksförbundet Sveriges museer tillsammans med årets museum logoSvenska ICOM (International Council of Museums). Priset delas ut för 18:e gången och syftar till att uppmärksamma det museum som bäst visat prov på nytänkande och samhällsförankrad verksamhet. Årets vinnare blev Jamtli, Jämtlands läns museum i Östersund.

– Vi vill uppmärksamma museum som arbetar innovativt med exempelvis samlingar, kommunikation, pedagogik, internationellt arbete eller med samtidsdokumentation, säger Stefan Bohman, ordförande för Svenska ICOM.

Årets museum 2013 blev Jamtli, Jämtlands läns museum i Östersund. Museet belönades för sin ständiga förnyelse och har genom nyskapande metoder blivit en motor för regionen och en inspirationskälla för museerna i stort. Förutom Jamtli i Östersund var Magasin 3 i Stockholm och Fredens Hus i Uppsala nominerade till finalen. Priset, som är ett vandringspris, består av en glasskulptur designad av Bertil Vallien samt ett diplom. Vinnaren tillkännages på Museernas vårmöte den 8 april 2014 i Umeå.

– Sveriges museer har 17,4 miljoner besökare varje år. Vi vill att ännu fler ska se museerna som en naturlig plats dit såväl gammal som ung söker sig för inspiration och nya kunskaper, säger Mats Persson generalsekreterare på Riksförbundet för Sveriges museer.

Sista dagen att skicka in förslag till juryn är den 16 december 2013. Vem som helst kan föreslå sitt favoritmuseum till juryn, som består av representanter från Riksförbundet Sveriges museer, Svenska ICOM och allmänheten, för att få en bred samhällsförankring. Utifrån de inlämnade förslagen nominerar juryn tre slutkandidater.

Förslag till juryn skickas till: isabella.nilsson@kultur.goteborg.se


För mer information

Mats Persson, generalsekreterare Riksförbundet Sveriges museer,
0708-11 60 40, mats.persson@sverigesmuseer.se

Isabella Nilsson, ordförande i juryn och ledamot av styrelsen för Riksförbundet Sveriges museer, 0708-56 38 68

Louise Andersson, juryledamot och styrelseledamot i Svenska ICOM, 0706-53 79 93