Uttalande av Svenska ICOM med anledning av Stockholms auktionsverks försäljning av arkeologiska föremål
En viktig del av ICOM:s uppdrag är att motverka illegal handel med kulturföremål, nationellt och internationellt, och att verka för skydd av världens kulturarv.
ICOM är även rådgivande till Unesco och verkar inte minst utifrån dess Konvention om åtgärder för att förbjuda och förhindra olovlig införsel, utförsel och överlåtelse av äganderätten till kulturegendom (1970).
I en av konventionens inledande principer framgår följande:
Kulturegendom utgör en av de grundläggande beståndsdelarna i civilisationen och folkens kultur. Kulturegendomens sanna värde kan endast uppskattas med största möjliga kännedom om dess ursprung, historia och miljö.
Det åligger varje stat att skydda den kulturegendom som finns inom dess territorium mot stöld, olovlig utgrävning och olovlig utförsel.
Som kulturegendom definieras bland annat:
Fynd från (såväl tillåtna som olovliga) arkeologiska utgrävningar eller från arkeologiska upptäckter.
Det är mot bakgrund av detta som Svenska ICOM invänder å det starkaste mot Stockholms auktionsverks auktion med temat Sten-, brons- och järnålder.
De föremål som är till salu är i många fall unika för sina tidsperioder. Proveniensen för merparten av föremålen är bristfällig.
En grundligt genomförd granskning av ett föremåls ursprung, proveniens, ska klargöra föremålets hela historia, ända från tidpunkten för dess upptäckt och fram till idag. Det måste också vara klargjort att föremålet inte kommit på marknaden på olagligt sätt eller att det olagligen förts ut ur sitt ursprungsland. Detta innefattar även föremål som framkommit i Sverige eller kan antas ha hittats inom landets gränser.
Samtliga fynd beskrivs som ”jordfynd”. För ett fåtal framgår fyndomständigheterna, det vill säga omständigheterna för tillfället då de hittades i jorden. För merparten av föremålen saknas denna information. Ett flertal har tillhört en samlare, Yakov Gordik, som ska ha inköpt föremålen i Kaliningrad (Ryssland) 1950-1980. Det framgår däremot inte hur dessa föremål kommit ut på marknaden i Kaliningrad. Inte heller fyndomständigheterna.
Många av de arkeologiska föremålen tillhörande järnålder hittas vanligen i gravar. Med hänsyn till avsaknaden av en grundlig proveniens är risken stor att de härrör från just plundrade gravar. Om de återfunnits vid arkeologiska utgrävningar hade de sannolikt aldrig hamnat på marknaden.
För ett flertal av de övriga föremålen framgår det endast att de tillhört en samlare och ungefärlig tidpunkt som de förvärvats. Det saknas helt uppgifter om var föremålet härrör ifrån och även fyndomständigheter.
Det är Svenska ICOM:s bestämda uppfattning att auktioner som genomförs trots bristfällig proveniens bidrar till rovgrävning, förstörelse av kulturarv samt illegal handel med kulturföremål. Detta med anledning av att föremål som framkommit på olaglig väg då har en väg ut på den internationella marknaden.
Styrelsen för Svenska ICOM, 2024-11-10