Senaste nytt

Sudans nationalmuseum har plundrats

Tusentals föremål, ovärderliga för vår förståelse av regionens historia och utveckling, har förts bort eller förstörts. UNESCO är en av de organisationer som uppmanar det internationella samfundet att göra sitt yttersta för att skydda Sudans kulturarv från förstörelse, plundring och illegal handel. Svenska ICOM sällar sig till uppropet.

Mönstret är återkommande i pågående konflikter i vår samtid. I Ukraina har omkring 2000 kulturinstitutioner, däribland museer, kulturmiljöer och monument, blivit skadade av ryska bombningar. Av dessa har 334 stycken, ungefär 16,7 procent, blivit totalförstörda. Utöver det har hundratusentals museiföremål plundrats och förts bort från mer än 40 museer i ockuperade eller befriade områden.

I Gaza har kriget, utöver det ofattbara mänskliga lidandet och förlusten av människoliv, även drabbat kulturarvet hårt. UNESCO bedömer att 102 platser har skadats eller förstörts. Dessa innefattar bland annat religiösa platser, historiska byggnader, museimagasin, monument, museum och arkeologiska lokaler.

Nu sker även detta i Sudan. Inbördeskriget har medfört att Sudans nationalmuseum plundrats och förstörts. Museiprofessionella i Sudan beskriver en stor sorg över förödelsen men samtidigt en stark vilja att återta de bortförda samlingarna. Museet plundrades när området hölls av paramilitära grupper.

Sudans motsvarighet till svenska riksantikvarien beskriver att rebellerna ”skadat vår identitet och historia” och att de ”vill utradera vår historia och etniska mångfald”.

UNESCO har sedan konfliktens början stöttat myndigheterna i att försöka hindra plundring och förstörelse, bland annat genom att digitalisera 1700 föremål 100 antika dokument. De har även finansierat stabilisering och säkerhetsåtgärder vid ett antal platser, däribland lämningarna efter Meroë, huvudplats i kungadömet Kush, en civilisation som blomstrade samtidigt som svensk järnålder, och Gebel Barkal även det en centralplats i Kush. Bägge två är upptagna på UNESCO:s världsarvslista.

Det blir allt tydligare att museer och kulturarv blir krigsmål i våra samtida konflikter, detta trots att det innebär ett brott mot Haag-konventionen från 1954. Förra året fyllde den 70 år. Den tillkom i kölvattnet av andra världskrigets enorma förödelse för museer och kulturarv.

Vi måste alla påminna oss om en av grundsatserna till konventionen ”all skada på kulturegendom, oavsett vilket folk eller nation den tillhör, är en skada på mänsklighetens samlade kulturarv, för vi bidrar alla till världens kultur”.

Kulturarv och museer utgör grunden för ett samhälles kollektiva minne och identitet. I krig har förstörelse eller stöld av dessa tillgångar ofta använts för att underminera nationell självkänsla och samhörighet, vilket försvagar motståndskraften och moralen hos befolkningen. Att skydda kulturarvet minskar möjligheten för sådana strategiska angrepp och stärker samhällets förmåga att stå emot yttre hot. Museer och kulturarv bidrar därmed inte bara till bevarandet av historia utan också till ökad samhällsgemenskap, framtidstro och motståndskraft i kris och krig.

Svenska ICOM vill med detta uttalande ta starkt avstånd från all form av förstörelse och plundring av museer och kulturarv och från illegal handel med kulturföremål. Vi vill samtidigt uttrycka stöd till våra kollegor i Sudan och på andra platser i världen som i detta nu drabbas av krig och konflikt med en stark uppmaning att efterleva Haag-konventionen.

Bild 1. Tempel dedikerat till Horus, en egyptisk gudom, tillhör en av museets delar som skadats eller förstörts. Templet är omkring 3500 år gammalt. Fotograf: Camilla Junger CC-BY 4.0

Bild 2. Samma tempel efter attackerna och plundringen som museet drabbats av. Okänd fotograf. Länk till ursprungsposten

För Svenska ICOM:
Helena Westin, ordförande
Linda Lundberg, vice ordförande 
Nils Harnesk, ledamot