Senaste nytt

De är nominerade till Årets museum 2025!

Nu står det klart vilka tre museer som är slutkandidater till Årets museum – det prestigefyllda priset som uppmärksammar nyskapande och betydelsefullt museiarbete i Sverige. Priset delas i år ut för 29:e gången och arrangeras av Sveriges Museer och Svenska ICOM.

Syftet med Årets museum är att lyfta fram museer som på ett innovativt och engagerande sätt bidrar till samhället. Utmärkelsen går till ett museum som visar särskild relevans, skapar inkluderande mötesplatser och inspirerar genom nytänkande verksamhet av hög kvalitet. Museet ska också främja kunskapsutveckling och erbjuda nya perspektiv till besökarna.

– I snart tre decennier har utmärkelsen Årets museum betytt mycket för museerna i Sverige i form av synlighet och dialog kring vad som utmärker en framstående museiverksamhet. Att bli nominerad är en fjäder i hatten, och priset lyfter också fram verksamheter som kan inspirera museikollegor. Dessutom fungerar utmärkelsen som ett tips till allmänheten att besöka de nominerade museerna – där finns det något spännande att uppleva! säger Lisa Månsson, Överintendent vid Naturhistoriska Riksmuseet och juryns ordförande.

Nomineringsprocessen är öppen för allmänheten, och i år har juryn, bestående av representanter från bland annat Sveriges Museer och Svenska ICOM, tagit emot över 30 olika förslag på museer. Efter en noggrann urvalsprocess har tre museer valts ut som slutkandidater: Tekniska museet, Västmanlands läns museum och Gustavianum.

– Det har varit inspirerande att ta del av den drivkraft, kreativitet och det engagemang som präglar de föreslagna museerna. Det finns många spännande museiverksamheter runt om i landet som lockar många besökare. Årets tre finalister är fina exempel på hur museer gör skillnad, engagerar, berör och skapar meningsfulla möten – både med innehåll och mellan människor, säger Christian Penalva, utställningschef på Kulturen i Lund och sekreterare i Svenska ICOM. 

Vinnaren avslöjas den 8 april under Museernas Vårmöte i Jönköping.

Motiveringarna lyder:

Tekniska museet, Stockholm
Med en kombination av lekfullhet och vetenskapligt djup strävar Tekniska museet efter att stimulera till intresse för teknik brett i samhället. Vägen dit har gått genom att omvandla ett traditionellt museum till ett tekniskt kulturhus med generösa öppettider, nya tilltal och med en ny 3D fulldome vetenskapsteater. Museets aktiva arbete för inkludering av fler i samhället och viljan att skapa jämlika möjligheter är en förebild. Välproducerade utställningar, utmanande programpunkter och uppsökande verksamhet lockar både stora och små till diskussion och insikt om relevanta samtids- och framtidsfrågor.

Gustavianum, Uppsala universitetsmuseum
I en tid då fakta ifrågasätts verkar Gustavianum i en månghundraårig tradition där aktuell forskning, kunskap och vetenskap står i centrum – en arena för kunskapsspridning där universitet och samhälle möts. Genom att integrera undervisning i verksamheten och öppna upp för studenters aktiva deltagande uppmuntras en nytänkande lärandemiljö som främjar nyfikenhet, kritiskt tänkande och mod att pröva sig fram. Den nyligen genomförda renoveringen har förstärkt museet som en kunskapsplats där lärorika, inkluderande och inspirerande möten mellan historia och samtid kan samspela.

Västmanlands läns museum, Västerås
Med stark lokal förankring är Västmanlands läns museum en plats där historia formas tillsammans med det omgivande samhället, för en bred mångfald. Genom relationella metoder och pedagogiska forsknings- och utvecklingsinitiativ engageras omvärlden i museets publika innehåll, med fokus på unga, inkludering och hållbarhet. Härigenom stärks museets roll som en levande plattform för lärande och kreativ utveckling. Genom att förena kultur, miljö och samhälle har museet utvecklats till ett modernt länsmuseum med tydlig förankring i både det lokala och det globala.